Denne artikel er skrevet af Psykolog Maria Nannestad og er et udtryk for hendes faglige perspektiver og forståelser
Vold findes i mange former, men et fælles træk er et behov for kontrol og magt over sin partner eller sit barn. Oftest har magten og kontrollen til formål at få sine egne behov dækket og at manifestere egne værdier og normer som gældende for den anden. Vold i nære relationer kan således ses som et udtryk for en ubalance i magtforholdet imellem to mennesker, hvor den ene forsøger at dominere den anden, eller hvor begge parter gensidigt kæmper om at have kontrollen over den anden. Det kan handle om magt og kontrol over økonomi, børn, den andens krop, holdninger, tanker, drømme, følelser og syn på virkeligheden. Vold kan således forstås som fravær af respekt for den andens autonomi og ret til selvbestemmelse.
Vold og afmagt er almenmenneskeligt. Stort set alle mennesker prøver i løbet af deres liv at være så pressede, at de gør brug af vold i en eller anden udstrækning, de råber måske, skubber eller siger nedgørende ting til mennesker de elsker og oftest også behandler respektfuldt. Enkeltstående vold finder sted i mange forhold. Vold er altid alvorligt, og enkeltstående vold kan sætte dybe psykologiske spor i både i den der gør brug af volden og den der udsættes for volden. Det udgør dog oftest også en stor psykologisk forskel, om volden er enkeltstående og om den der gør brug af volden erkender, at handlingen ikke var okay, tager ansvar for den og undskylder. Vold får endnu mere omfattende og vidtrækkende psykologiske konsekvenser, når der er tale om et gentagende og vedvarende mønster, hvor den der gør brug af volden, ikke erkender eller tage ansvar for. Ofte er der ofte tale om flere voldsformer, hvoraf nogle kan være meget tydelige og andre mere subtile.
En prævalens eller omfangsundersøgelse viser, at 3,4 procent af den voksne, danske befolkning har været udsat for mindst én af fire partnervoldsformer i 2020. Det gælder for 4,5 procent af kvinderne og 2,4 procent af mændene (Partnervold i Danmark 2020. VIVE – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (2022)).Globalt oplever 27% af alle kvinder en voldsform i et parhold i løbet af deres liv, peger en stor international undersøgelsepå (Global, regional, and national prevalence estimates of physical or sexual, or both, intimate partner violence against women in 2018 (thelancet.com)). Danske tal ligger omkring 23%.
Et kendetegn ved at leve med vold er oftest forvirring. Forvirring om hvorvidt der overhovedet er tale om vold. Forvirring over om man selv er skyld i det. Nogle mennesker der udøver vold, vedkender sig det fulde svar og tager det også ved fx at opsøge hjælp og behandling for at stoppe voldshandlingerne, men rigtig mange, der udøver volden føler sig berettigede til at gøre brug af vold overfor andre eller anerkender evt. slet ikke at de gør brug for vold. Det ses ofte at de mennesker der bruger vold, oplever sig selv som voldsofre og måske også får deres partner overbevist om, at det er dem der udøver vold eller er direkte årsag til volden og dermed forflyttes ansvaret. Det er selvsagt meget forvirrende og gør det meget svært at navigere i for de voksne og børn, der lever med vold i de nære relationer, hvor de skulle føle sig trygge og afslappede.
I et håb om at bidrage til at gøre definitionen af, hvad der er vold og hvad der ikke er vold, har vi her på siden beskrevet de forskellige voldsformer og hvad der kendetegner volden, men også hvad volden IKKE er.
Fysisk vold er den voldsform de fleste har nemmest ved at genkende som vold og det er også den voldsform, som flest er fuldt ud bevidste om er ulovlig og krænkende. Fysisk vold involverer intentionelt at dominere og skade en anden med sin egen krop eller genstande.
Det er afgørende at skelne mellem vold og uheld. Der er fx IKKE fysisk vold, hvor man:
Eller hvis man gør fysisk ondt på nogen, uden det var ens intention. Det kunne være hvis:
Derimod kan det betegnes som både fysisk og psykisk vold (gaslighting), hvis man bevidst gør som om noget intentionelt er et uheld, for derved at manipulere med den anden, gøre dem usikre og forvirrede samtidigt med at man gør fysisk skade på dem.
Psykisk vold kan beskrives som at slå med ord. Psykisk vold blev kriminaliseret og strafbart i 2019 på samme måde som fysisk vold er det. I forbindelse med kriminaliseringen udarbejdede Lev uden vold (Psykisk vold - hvad er psykisk vold? Find fakta (levudenvold.dk) en definition:
Psykisk vold i nære relationer er gentagne handlinger, som nedgør, ydmyger, krænker, manipulerer, truer eller isolerer. Handlingerne kan ske i affekt eller være planlagte og have til formål at kontrollere eller begrænse den voldsudsattes livsudfoldelse.
Dertil finder vi det relevant at tilføje, at psykisk vold overordnet synes at have til formål at nedgøre den anden med ord og handlinger. Det betyder, at psykisk vold ofte har en meget kraftig og direkte betydning for den der udsættes for psykisk volds selvværd. Det er vigtigt at fremhæve, at der er tale om et mønster af gentagende handlinger, der er således ikke tale om enkeltstående handlinger.
Du kan læse mere om psykisk vold her i Marias artikel om emner på Dansk Psykologforenings hjemmeside: Hvad er psykisk vold? | Psykologer i Danmark
Psykisk vold kan også involvere social kontrol, gaslighting, isolation m.v.
Seksualiseretvold er, når en person direkte eller indirekte tvinger en anden person til seksuelle handlingereller udsætter en anden person for uønsketseksualiseret adfærd eller sprog.Seksualiseret vold handler i essensen ikke om sex, det handler om magt og at få sine egne behov og lyster tilfredsstillet igennem et andet menneske som er reduceret til et objekt.
Seksualiseret vold bestegnes ofte som seksuel vold, men ud fra en pointe om at det ordvalg er vildledende, vælger vi at omformulere det. Ordene seksuel vold lægger op til, at volden har noget med sex at gøre, og da sex kan defineres som noget gensidigt lystfyldt som er samtykkebaseret, finder vi det upassende at bruger termen. Ingen af delene gør sig gældende for vold. Derfor foretrækker vi seksualiseret, da det angiver det det måske har noget med sex at gøre for den ene, men ikke for den der udsættes for volden.
Sex er intimt og meget personligt. Måske har man ikke været vant til at tale med andre om sex og seksuelle erfaringer. At blive udsat for eller udsætte andre for seksualiseret vold opleves næsten altid meget skamfuldt og det kan være enormt svært at sætte ord på og dele med andre. Som med andre voldsformer, kan man have allermest lyst til at glemme at det overhovedet er sket.
Seksualiseret vold i nære relationer sker ofte i kombination med en eller flere af de andre former for vold.
Materiel vold er vold rettet mod en persons private ejendele.
Social kontrol eller negativ social kontrol er, når nogen styrer, kontrollerer eller straffer en partner eller et familiemedlem for derved at forhindre dem i at bestemme over deres eget liv. Kontrollen kan handle om hvad man skal arbejde med, hvem man må være venner med, hvem man skal giftes med og/eller hvad man må lave i sin fritid. Kontrollen kan være med til at isolere delvist eller totalt.
Social kontrol har mange lighedstræk med stalking
Økonomisk vold involverer at udnytte sin partner økonomisk eller at fratage sin partner økonomisk frihed. Partnervold og social kontrol handler ofte om at have magten, og her spiller den økonomiske magt ind i det samlede billede.
Digital vold omfatter vold på digitale medier og kan minde meget om stalking, men hvor stalking både kan foregå offline og online, så foregår digital vold kun online. Den digitale vold viser sig på forskellige digitale medier såsom sms. e-mail, sociale medier og hjemmesider.
Stalking og chikane kan tage mange former, men en fællesnævner består i uønsket og uforudsigelig kontakt fra et menneske, man har frabedt sig kontakt med. Dansk stalking Center fremhæver, at for at der er tale om stalking, skal kontakten være ensidig. Det betyder, at den udsatte ikke må respondere eller gengælde kontakten. Samtidig skal der være tale om flere kontaktforsøg og hændelser sådan, at der er tale om et mønster af handlinger der er intimiderende og skræmmende. Stalkning har siden 2022 været kriminaliseret og strafbart.
Gaslighting er psykisk vold, som udføres gennem manipulation. Begrebet gaslighting stammer fra et skuespil ”Gas Light” fra 1938, hvor en mand manipulerer sin ægtefælle til at tro, at hun er ved at miste forstanden, så han kan få hende indlagt og stjæle hendes arv. Som gas kommer manipulationen snigende, og man mærker det ikke komme fordi det er så subtilt og vedvarende.
Det er enormt destruktiv manipulation, der medfører en meget høj grad af forvirring og tvivl om virkeligheden, så den der udsættes for gaslighting bliver i tvivl om sine følelser, holdninger, tanker og virkelighedsopfattelse. Ofte føler man sig decideret skør og man begynder at tvivle på sig selv.
Gaslightinger, når manipulationen, løgnene og sygeliggørelsen af personen sker gentagende gange.
Vold i nære relationer er en kønnet problematik. Vold i nære relationer er koblet til kultur og magtstrukturer. Heldigvis går udviklingen i vores samfund i retning af en højere grad af ligestilling imellem kønnene, men der er desværre også lang vej endnu til ligestilling med hensyn til køn og etnicitet. Uligheden ses også i statistikkerne for vold. Men det betyder bestemt ikke, at vold ikke kan ramme alle mennesker, uanset køn, seksualitet eller socioøkonomisk status. Det at leve med vold er i sig selv traumatiserede og tabubelagt, dertil følger der ofte selvkritisk og selvbebrejdelser og det kan gøre det svært at tale med andre om og opsøge hjælp. Dette bliver kun sværere når man tilhører en minoritet og kan føle sig yderligere marginaliseret og bange for at blive misforstået eller set ned på, på den baggrund. Sagt med andre ord peger statistikerne dels på en kønnet problemstilling i vores samfund, men det peger også på behovet for en særlig opmærksomhed på og omsorg for hvad det betyder for mænd at blive udsat for vold og deres muligheder for at opsøge hjælp, ikke mindst fordi tilbuddene der er målrettede mænd er meget begrænsede.
Her fremhæves nogle af de tal vedr. vold og køn som vi finder interessante og tankevækkende:
Vold må som udgangspunkt altid betragtes som et mentaliseringssvigt. Mentalisering defineres ved at have sit eget og andres sind kærligt på sinde (læs mere om mentalisering her). Mentalisering og vold står dermed i skarp kontrast til hinanden, da vold er kendetegnet ved, at man netop ikke formår at have den andens sind kærligt på sinde, men derimod synes at reducere den anden til et objekt som man på den ene eller den anden måde er berettiget til at lade egne følelser og behov gå udover. Eller der kan, som ved Gaslighting, være tale om decideret misbrug af mentalisering, forstået på den måde, at Gaslighting forudsætter en nuanceret indsigt i den andens sind, men i stedet for at bruge den forståelse kærligt, så bruger man den bevidst til at manipulere med den anden.
Mentaliseringssvigt smitter. Når vi bliver mødt mentaliserende af andre mennesker, så får vi også selv nemmere adgang til at kunne mentalisere os selv og andre. Men det modsatte gør sig også gældende, når vi mødes i en svigtende mentalisering, så bliver det enormt svært at bibeholde sin egen mentalisering. At leve i vedvarende vold og mentaliseringssvigt, kan også medføre at man får en “skæv” mentaliseringsprofil, fx ses det ofte at mennesker der har levet med vold bliver utroligt trænet i at mentalisere den anden, men sjældent har haft tid og mulighed for at mentalisere sig selv. Sagt i et mentaliseringssprog kommer ens selv-anden balance i ubalance. Det giver enormt god mening at selv-anden balancen bliver skæv, for når man lever i vold, giver det god mening at bruge al sin mentale energi på at orientere sig i mod den anden og vedkommendes humør og også at man forsøger at regulere den anden, for derved at beskytte sine børn og/eller sig selv mod volden. Når man lever med vold giver det sjældent mening at mærke sig selv og sine egne behov, så det bliver man langt mindre trænet i.
Det giver på denne baggrund god mening at have fokus på mentalisering både i behandling af mennesker der udøver vold og af mennesker der har været genstand for andres vold. Det er væsentligt at vi øger fokus på hvordan mentaliserings færdigheder og muligheder er blevet af at have levet med vold og at mentaliserings mulighederne igen gøres gunstige således at det igen bliver muligt at have eget og andres sind kærligt på sinde. Dette er vigtigt fordi vi ved at fleksibel og smidig mentalisering er en beskyttende faktor mod alle former for psykisk mistrivsel og det er omvendt også en prædiktor for social trivsel og udvikling.
Alle rettigheder - Psykologisk Perspektiv